Jammaa.com - Suomalainen elektroniikan verkkokauppa Jammaa.com 20 vuotta
TOIMITUSTILANNE 26.11 18:21
92.2% tuotteista
heti Lahden varastosta!

PERUUTUSKAMERAT, NÄYTÖT JA ASENNUSTARVIKKEET

VALVONTA JA ERIKOISKAMERAT

AUTOON

ACTIONKAMERAT JA KIINNIKKEET

PARISTOT

KANNETTAVAT

PUHELIMEEN

TIETOKONEESEEN

TURVALLISUUS

MUUT

Kaikki teemat Muut artikkelit teemasta Valvontalaitteet

Valvontakamerat ja niiden tekniikka

Valvontakameroiden (CCTV) tekniikka

Nykyinen CCTV-kameratekniikka on edistyksellistä ja hienostunutta. Tarjolla on laaja valikoima vaihtoehtoja sekä terminologiaa. Alla hieman tietoa, joka toivottavasti auttaa sinua, kun harkitset valvontakameran hankintaa kodin tai yrityksen suojaksi.

Kamerajärjestelmää ostettaessa on otettava huomioon monet tekijät, esimerkiksi kuinka järjestelmää käytetään sekä tekniset ja ympäristön vaatimukset ja rajoitukset.

Kuvakennon koko ja piirisarjat

CCTV-kameran päätehtävänä on kaapata valoa ja muuntaa se videosignaaliksi. CCTV-kameran ytimessä on CCD-anturi (Charge Coupled Device) tai CMOS-anturi (Active Pixel Sensor). Tämä muuntaa valon sähköiseksi signaaliksi. Signaalinkäsittely muuntaa sähköisen signaalin videosignaaliksi, joka voidaan näyttää näytöllä tai tallentaa.

Kuvakenno koostuu optisista detektorien integroiduista piireistä, jotka käyttävät puolijohteita. Kameran linssi tarkentaa valoa kuva-anturiin.
Valodiodit havaitsevat valon ja pimeän kuva-alueet ja tästä seuraa sähkövaraus suhteessa valotasoon. Kirkkaampi alue johtaa suurempaan lataukseen. Valodiodit muodostavat matriisin riveistä ja sarakkeista, ja niitä kutsutaan kuvakennoiksi tai pikseleiksi. Sitten diodien varaus prosessoidaan.

Kuvakennoilla on erilaisia pintakokoja, tyypillisesti 1/2 tuumaa, 1/3 tuumaa, 1/4 tuumaa ja 1/8 tuumaa. Nämä eivät ole anturien todellisia kokoja, vaan perustuvat videokameraputken ekvivalenttiin, koska historiallisesti kuva-antureita käytettiin korvaamaan videokameraputket, joten 1/4 tuuman digitaalisella anturilla varustettua anturia kuvataan tarkemmin '1/4 tuuman videokameraputken ekvivalenttina'. CCD- ja CMOS-kennoissa on eroja; CCD-kenno antaa pääsääntöisesti paremman kuvan, mutta CMOS on edullisempi ja usein valoherkempi.

Analoginen valvontakamera

Analogisessa kamerajärjestelmässä kamera vangitsee analogisen signaalin ja se siirretään koaksiaalikaapelin avulla DVR: ään (Digital Video Recorder). DVR muuntaa analogisen signaalin digitaaliseksi, pakkaa sen ja tallentaa sen kovalevylle tallentimen sisällä. Kuvamateriaalia voidaan katsella DVR: ään liitetyillä näytöillä tai signaali voidaan lähettää verkon kautta katsottavaksi tietokoneen näytöllä. DVR voidaan asettaa lähettämään Internetin välityksellä, ja kun tämä tehdään analogisella järjestelmällä, kaikkien kameroiden signaalit lähetetään yhtenä virrana yhdellä IP-osoitteella, ja tämä tekee siitä erittäin tehokkaan.

Digitaalinen valvontakamera

Digitaalisilla IP (Internet Protocol) -kameroilla kukin kamera vangitsee analogisen signaalin, mutta tämä muunnetaan digitaaliseksi signaaliksi kameran sisällä. Digitaalinen signaali lähetetään sitten lähiverkon (LAN) kautta. Tässä käytetyt kaapelit ovat Ethernet, esim. Cat5e.
IP-kameroiden analogisen järjestelmän DVR: n sijaan kunkin kameran video pakataan ja tallennetaan NVR: ään (Network Video Recorder). Tärkein ero on, että signaali on digitaalinen ja paljon korkeammalla resoluutiolla (katso jäljempänä tässä oppaassa) kuin analogisella. NVR lähettää videon kaikista kameroista ja lähettää lähiverkon ja Internetin kautta etäkatselua varten.

DSP - digitaalinen signaalinkäsittely

Digitaaliset signaalinkäsittelykamerat käyttävät DSP-sirua muuntaakseen analogiset videosignaalit digitaaliseksi.
Analoginen signaali generoidaan CCD-sirulla. DSP-kameran etuihin kuuluvat lisääntynyt kirkkaus, kuvan parempi vakaus, terävämpi kuva ja parempi virrankulutus. Kohinaa on vähemmän.

Valvontakameran kaapelit ja liitännät

Tehokas CCTV-kamerajärjestelmä vaatii oikeat ja laadukkaat kaapeloinnit ja liittimet järjestelmän komponenttien kytkemiseksi toisiinsa.

Tässä kaapelissa on kaksi kaapelia liitettynä toisiinsa virtaa ja videosignaalia varten. Tämä kaapeli tunnetaan yleisesti tyypillä RG59. Kaapeli siirtää videosignaalin kamerasta DVR: ään BNC-liitimellä. Virtajohto syöttää kameraan virtaa virtalähteestä DC-liittimellä. Tämä kaapeli on yhteensopiva analogisten kamerajärjestelmien tai HD (HD) -järjestelmien kanssa, jotka käyttävät koaksiaalikaapelia, esimerkiksi HD-CVI- tai HD-TVI-kamerat.

Cat5e-Ethernet-kaapelit

Cat5e-kaapelia käytetään IP-kameroissa ja se mahdollistaa jopa 3000 metrin videonsiirron.
Kaapelissa käytetään RJ45-liitintä. Erotuksena Cat5e-kaapeliin emme suosittele Cat5-kaapelia sen heikon laadun vuoksi.

Langallinen ja langaton valvontakamera

Kamerat voivat olla langallisia tai langattomia. Langallisia kameroita käytetään yleensä kaupallisissa ja yrityskohteissa, kun taas langaton verkko on suositumpi asuinkäyttöön.

Internet-yhteys tai häiriöt eivät vaikuta johdotettujen kameroiden signaaliin, joten signaali on luotettavampi. Langattomiin kameroihin vaikuttaa esimerkiksi Wifi-häviö tai heikko Wifi-signaali, jonka aiheuttavat esimerkiksi seinät ja sää.

Langattomilla kameroilla on suurin etu se, että pitkiä kaapelointeja ei tarvita eikä reikiä välttämättä tarvitse porata seiniin. Virta pitää kuitenkin olla silläkin. Yleensä kameran käyttöjännite on 12V ja otetaan verkkovirtalaitteella. Langatonta kameraa on myös helpompi siirtää toiseen paikkaan.

Resoluutio

Kameran resoluutio määritellään yksityiskohtaisuuden määränä, jonka CCTV-kamera voi vangita. Tarkkuus mitataan kuvapisteinä.

Suurempi pikselimäärä tarkoittaa yksityiskohtaisempia ja suurempia kuvia hämärtymättä tai rakeisina. Tarkkuudet mitataan megapikselinä, mikä on hieman yli miljoona pikseliä (tarkemmin 1 048 576). Vaakaresoluutio kerrotaan pystysuorilla resoluutioilla kokonaisarvon saamiseksi megapikseleinä.

HD - teräväpiirto

Vuodesta 2017 lähtien analoginen HD-CCTV tukee 720p ja 1080p tarkkuutta, kun taas digitaaliset IP-kamerat tukevat 720p 5 megapikseliin asti.

Ruudunpäivitysnopeus

CCTV-kameroiden tyypillinen kuvanopeus on 25 FPS (kuvaa/ruutua sekunnissa). Tämä tarkoittaa sujuvaa videota ja vastaa TV:n kuvanopeutta. Jos FPS on pieni, kuva nykii.

Linssi

Laadukkaan valvontakameran objektiivi on valmistettu lasista. Se tarkentaa kohteen valon kameran kuva-anturiin. Linssin koko vaikuttaa kuva-alaan.

Varifocal- ja kiinteät linssit

Kiinteällä objektiivilla ei voida säätää polttoväliä, zoomia tai kuva-alaa. Useimmat kiinteän linssin kamerat käyttävät laajakulmaa. Varifocal-objektiivissa näitä asetuksia voidaan säätää.

Varifocal-objektiivin turvakamerat ovat yleensä kalliimpia kuin kiinteät linssit, mutta niillä on etuna se, että kameran polttoväliä ja linssiä voidaan säätää, kun halutaan muuttaa näkökenttää ja zoomata kohteeseen. Laadukkaampien kameroiden ominaisuuksiin kuuluu myös säädettävä ja automaattinen fokus, joka mahdollistaa kohteen tarkennuksen paremmin kuin kiinteän fokuksen kanssa.

Panorointi, kallistus ja zoomaus (PTZ)

PTZ-kameroissa käyttäjä voi hallita kameran linssin sijaintia ja liikettä etänä älypuhelimen, Internet-selaimen tai erikoisohjelmiston avulla.

Panorointi on linssin tai kameran vaakasuora liike vasemmalle ja oikealle. Kallistus on liike pystyakselilla, ylös ja alas. Zoom on objektiivin polttovälin muuttaminen, jotta kohde saadaan lähemmäksi tai kauemmaksi. On huomioitava ero optisen zoomin ja digitaalisen zoomin välillä - digitaalinen zoom ainoastaan suurentaa kuvaa ja kuvan laatu heikkenee suurennettaessa. Jos kuvan lähtötaso on hyvä, tämäkin zoomaus saattaa olla käyttötarkoitukseensa riittävä.

Näissä kameroissa on usein mahdollista käyttää esiasetettuja asentoja ja liikeratoja, jotta käyttäjä voi helposti seurata erilaisia näkymiä. Jotkut PTZ-kamerat käyttävät triggereitä siten, että kun liike havaitaan, kamera ohjataan esiasetettuun asentoon, esim. oviaukkoon tai mahdolliseen varkauden tai ilkivallan kohteeseen.
Jotkut kamerat käyttävät myös automaattista panorointia, jotta kamera liikkuu automaattisesti esiasetusten välillä, mikä mahdollistaa laajemman valvonta-alueen.

Edistyneemmät PTZ-kamerat ("robottikamerat") voivat käyttää PTZ-toimintojaan liikkuvien kohteiden seuraamiseen (autotracking).

Videoliikkeen tunnistus

Videoliikkeen havaitseminen (VMD) on CCTV-järjestelmän kyky havaita liike ja kytkeä haluttaessa tallennus päälle. VMD:tä ohjaa digitaalinen videotallennin tai kamera itsessään.

Liikkeen tunnistus perustuu yleensä videokuvassa havaittuun muutokseen. Kun tallennetaan ainoastaan liiketunnistuksen aikana, säästetään kiintolevytilaa DVR:llä, koska se tallentaa kuvamateriaalia vain siellä, missä liike havaitaan. Kaikissa tallennetuissa materiaaleissa on myös liiketapahtumia, joita seurannassa voit etsiä ja toistaa, mikä säästää hakuun kuluvaa aikaa.

Pimeänäkö

Pimeänäkö on kamerajärjestelmän kyky kuvata pimeässä tai parantaa näkyvyyttä hämärässä.

Infrapunavalaistus (IR) on yleisin menetelmä yönäköä varten. Tällä menetelmällä kameran kuvailmaisin on herkkä läheiselle infrapunasäteilylle, joka on ihmissilmälle näkymätön.
Yöllä kameran valoanturi tunnistaa heikon valotason ja vaihtaa sitten kameran sirun yksiväriseen tilaan ja kytkee punaiset tai valkoiset led-valot päälle. Kamera tallentaa kuvan mustavalkoisena ja yölläkin nähdään selkeä kuva, joka on tallennettu järjestelmään. Usein rikostilanteet tapahtuu yöllä, joten on tärkeää asentaa kamerat, jotka toimivat hyvin yöllä.

Kiitos, kun luit - toivottavasti sinulle oli tästä hyötyä ja apua

Jos sinulle jäi kysyttävää valvontakameroista tai niiden tekniikasta, ota yhteys soittamalla, viestilomakkeella tai sähköpostilla.

Käytetyt lähteet: Wikipedia ja https://www.techcube.co.uk/


Muut artikkelit teemasta Valvontalaitteet

LUE AIHEESTA

Valvontakameran asennus

Kameravalvonta voidaan toteuttaa joko itsenäisesti toimivalla IP-kameralla tai monikanavaisen (useita kameroita) DVR-laitteen kanssa.

Mikä on valvontakameroiden P2P Protokolla

Uusimmissa laitteissa on mahdollisuus käyttää mainittua yhteysprotokollaa, jolloin portinohjauksia ja julkisia IP-osoitteita ei tarvita.

Valvontakameran suomi24.fi sähköpostiasetukset

Miten voin asettaa valvontakameran tai valvontakamerajärjestelmän sähköpostinviestilähetyksen suomi24.fi -palvelussa

Valvontakamerajärjestelmän kielen vaihto

Vaihdoin valvontakamerajärjestelmän kielen vahingossa kiinankielelle. Miten saan sen vaihdettua takaisin?

Valvontakamerat ja niiden tekniikka

Nykyiset valvontakamerat ovat teknisiä laitteita ja niiden tekniikan tunteminen saattaa tuntua haastavalta.

Tallentimen salasana unohtunut

Oletko kadottanut tai unohtanut muuttamasi DVR/NVR-tallentimen salasanan?

Kuinka paljon kamera käyttää muistia

Kameroiden pakkaustavasta ja tarkkuudesta riippuen kamerat käyttävät kiintolevyn muistia.

Valvontakameran käyttö kotona

Mitä tulee ottaa huomioon valvontakameraa hankkiessa ja asentaessa

Valvontakamera yritykseen

Mitä tulee ottaa huomioon valvontakameran hankkimisessa yrityksen tiloihin

Myymälän valvontakamera

Oletko hankkimassa valvontakameraa myymälätiloihin?

Valvontakameran oikea asennuspaikka

Mitä tulee ottaa huomioon valvontakameran asennuspaikkaa määritettäessä

Mitä laki sanoo valvontakameran käytöstä?

Saako valvontakameran asentaa mihin tahansa vai rajoitetaanko käyttö laissa?

4G-valvontakamerat

Olisiko 4G-kamera langattomalla GSM-yhteydellä sinulle sopiva?

SIM-korttia käyttävä valvontakamera - Tehokasta valvontaa ja joustavuutta

Valvontakamerat ovat olennainen osa nykyaikaista turvajärjestelmää, tarjoten ympärivuorokautista valvontaa ja turvaa erilaisille tiloille ja alueille. Yksi uusimmista innovaatioista tällä alalla on SIM-korttia käyttävä valvontakamera, joka tuo mukanaan entistä enemmän joustavuutta, kätevyyttä ja tehokkuutta valvontatoimenpiteisiin.